Pasta, Kek ve Kurabiyelerin Dünyasına Hoş Geldiniz!

26 Temmuz 2012 Perşembe

Profiterol Tarifi

  


   Günümüzün profiterolü, çocukluğum prensesi, benim vazgeçilmez tatlılarım arasındadır. Bundan seneler önce aile dostumuz Hanife Teyze'nin evinde bu muhteşem lezzeti tatmıştım. Ogün bugündür de onun adı bizim ailemizde prensestir. Prensesin, profiterolden farkı üzerine pudra şekeri serpilmesidir.


Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı su
1 su bardağı un
125 gr margarin

Kreması:
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Limon kabuğu rendesi ve 1/2 limon suyu
1 adet yumurta (isteğe bağlı)

Profiterolün yapılışı zahmetli gibi görünse de aslında çok kolaydır. 

125 margarin bir tencerede eritilir ve eritilmiş olan margarine 1 su bardağı su eklenir ve kaynaması beklenir.


Kaynamış olan yağlı suya 1 su bardağı un eklenir, biraz kavrulduktan sonra soğumaya bırakılır.




  Hamuru soğurken bizde hemen içene konacak muhallebiyi yapalım. Süt, un ve şekeri hepsine bir tencereye koyup kaynatana kadar karıştırılır. Normalde yumurtayıda eklerdim ama bu sefer koymadım. Bence daha güzel oldu. Bundan sonrada koymam. Muhallebi olduktan sonra hemen limon kabuğu rendesi ve limon su ile vanilya da eklenir ve soğumaya bırakılır.




Bu arada soğumuş olan hamura 4 yumurta katılır. Püf noktası her bir yumurtanın tek tek hamura yedirilmesidir.





 Pişmeye hazır hale gelmiş hamuru iki kaşık yardımı ile küçük toplar yaparak yağlı kağıdın serili olduğu tepsiye dizilir. Topları elle yapmaya çalışmayın, kaşıkların yardımı ile daha kolay olacaktır.


                         Pişmeden önce :)                                                                Piştikten sonra :)

Pişen toplarımızın soğuduktan sonra ikiye kesilerek içerisine kreması konur ve üzerine pudra şekeri konularak servise hazır hale gelir.

Afiyet olsun :)





17 Temmuz 2012 Salı

Mutlu Yıllar Sana :)

Bugün günlerden Salı... Ama asıl özel yanı, can arkadaşımın, Kermit'in doğum günü :) Güzel bir gün yani... Tek üzücü yanı, şu an uzaklarda olması... Neden yazıyorum bu satırları, işte tam da bunun için, uzaklar yakın olsun diye... Nice yaşlar diliyorum Canım Arkadaşıma ve onun için gecenin bir yarısında yaptığım pastanın bir görüntüsünü ekliyorum. Henüz tadına bakmadık :) Tattıktan sonra herşey yolundaysa tarifi ve detaylı fotoğrafları paylaşacağım :)) Ama şunu söylemeliyim, bu benim profesyonel olma yolunda yaptığım ilk meyveli pastadır... Gecenin 10'unda yapılınca da evde ne varsa o kullanılabiliyor :)


12 Temmuz 2012 Perşembe

Ispanaklı Pastam Benim

Eşimin ailesini ağırladığımız güzel bir günde sürpriz yapma isteğiyle koyuldum araştırma yapmaya... Nasıl şaşırtabilirim onları diye düşünerek, severek takip ettiğim birkaç blogtan bazı tarifleri inceledim ve Müge Hüner'in sitesinde bulunan Ispanaklı Pasta'da karar kıldım. Tam aradığım şeydi bu! Tüm çalışmalarım sona erdikten sonra, güzel bir tatlı ikram etmenin zamanı gelmişti. Eşim pastayı görür görmez fıstıklı olduğunu düşündü ve o görüntüyü sağlayabilmek için ne kadar fıstık koyduğumu hesap etmeye başladı :)) Öyle düşünmesi işime de geldi doğrusu, ıspanaklı olduğunu bilse hayatta yanına dahi yaklaşmazdı. Güzel bir sohbet eşliğinde, övgülerle birlikte, afiyetle yediler pastamı ve sonunda pastanın fıstıklı değil ıspanaklı olduğunu söyleyince, herkes fazlasıyla şaşırdı :)




Şimdi gelelim tarif kısmına... Müge Hanım sağ olsun öyle güzel açıklamış ki her şeyi, hiç zorluk yaşamadım. Ispanaklı kek kısmını onun anlattığı gibi yaptım. Benim kalıbım biraz daha geniş olduğu için tek kat olarak bıraktım kekimi. Üzerinde de güzel bir muhallebi hazırladım ve süslemesini yaptım. Şimdi malzemelere geçelim...


Kek için
  • 3 Adet Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı (haşlanmış ve püre halinde) Ispanak
  • 1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
Krema için 

  • 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
  • 2 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 Adet Yumurta Sarısı


Kekin yapılışı

  • Önce ıspanağı halledelim. Ispanakları iyice yıkayıp kaynayan suya atıyoruz ve 2-3 dakika kadar bekleyip içi buz dolu bir kaseye çıkarıyoruz. Böylelikle renginin canlı kalmasını sağlayacağız. Ispanak soğuyunca rondoya koyuyoruz ve püre olana kadar çalıştırıyoruz. Burada önemli olan, rondoyu 1-2 sn çalıştırıp durdurmak ve bu şekilde işlemi püre olana kadar devam ettirmek. Aralıksız basarsanız, rondonun bıçağı ısınacağı için ıspanağın rengi koyulaşabilir. Ispanağın canlı yeşil rengini korumamız önemli.
  • Yumurtaları ve şekeri birlikte çırpıyoruz. Krema kıvamına gelene kadar devam ediyoruz.
  • Yağı ve ıspanak püresini ekleyip, karışana kadar aralıklarla çırpıyoruz.
  • Toz malzemeleri birlikte eledikten sonra, karışıma ekliyoruz.
  • Artık kek hamurumuz fırına girmek için hazır! 180 derecede 30-40 dakika arasında pişecektir. Kontrol etmeyi unutmayın...
Kremanın yapılışı
  • Şimdi sıra kremaya geldi. Süt, toz şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını tencerede iyice çırpıyoruz. 
  • Orta ateşte sürekli karıştırıyoruz. Koyulaştıktan sonra vanilya ekliyoruz. İsterseniz bu aşamada bir kaşık tereyağı (tuzsuz) ekleyebilirsiniz. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu kısım alternatif. Eğer isterseniz, muhallebiyi doğrudan kullanabilirsiniz. Pasta kremasına yakın birşey isterseniz, bir önerim olacak. Yine Müge Hanım'ın blogundan öğrendiğim ve severek uyguladığım bir yöntem. 1 paket krem şantiyi, üzerinde yazandan daha az sütle çırpın. Krem şantiyi ve hazırladığınız muhallebiyi iyice soğutun. Daha sonra ikisini birleştirip, mikserle 2-3 dakika çırpın. Kıvamının daha iyi olması için tekrar soğutun.
Mutlu sona çok az kaldı!
  • Bu arada kekinizi dilerseniz ikiye bölebilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi tek kat kullanabilirsiniz. Bölmek isterseniz, ilk katı ılık sütle ıslatın. Üzerine hazırladığımız kremadan dökün. Sonra ikinci katı ıslatıp kekin üzerine yerleştirin. Tekrar krema uygulayın.
  • Süslemeye gelince, ben kekten artan parçaları robotta çektirerek toz fıstık görüntüsü elde ettim ve bunu en üste ekledim. Bununla birlikte damla çikolata kullandım. İsterseniz araya da damla çikolata ekleyebilirsiniz.
  • Birde ben buzlukta beklettim, acele soğutulması gerektiği için, biraz donmuş gibiydi, o da ayrı bir tat kattı bence... Deneyebilirsiniz...
Çok düşündüm ilk tarifim ne olmalı diye... Bunda karar kıldım, çünkü hem çok besleyici, lezzetli hem de güzel anılar bıraktı bana :) Görüşmek üzere...

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Üzümlü,Cevizli Kurabiye; Kolay Kurabiye

Tarifi de yapılışı kadar kolay olan kurabiyemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Kayınvalidemin en çok yaptığı ve eşimin küçüklüğünden beri yediği bu kurabiye artık bizim evinde bir parçası olmuş durumda:) Ne zaman farklı bir kurabiye yapmak istesem, eşimin "artık üzümlü,cevizli kurabiye yapmıyorsun ,önce ondan yap sonra istediğini yaparsın" sitemleri ile dün akşam gene bu kurabiyeden yaptım. Sanırım her gün de yapsam eşimin bıkmadan yiyeceği ve yapmadığımda artık hiç yapmıyorsun diyeceği bir kurabiye.



Gelelim tarife,

1,5 yumurta ( 2 beyaz, 1 sarı),
1 paket kabartma tozu,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
2 çay bardağı şeker,
2,5 su bardağı un,
1 su bardağı kırık ceviz,
1 su bardağı kuru üzüm.

Şeker, kabartma tozu, yumurta ve sıvı yağı bir kaba koyup unu yavaş yavaş ekleyerek, ele yapışmayacak bir hamur olana kadar yoğurun. İçine üzüm ve cevizi ekleyerek biraz daha yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparak çok fazla yuvarlamadan yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerene yumurta sarısını sürün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına yerleştirin. 30 dakika sonra sıcak, mis gibi kurabiyeleriniz hazır :)

Afiyet bal şeker olsun :)