Pasta, Kek ve Kurabiyelerin Dünyasına Hoş Geldiniz!

12 Temmuz 2012 Perşembe

Ispanaklı Pastam Benim

Eşimin ailesini ağırladığımız güzel bir günde sürpriz yapma isteğiyle koyuldum araştırma yapmaya... Nasıl şaşırtabilirim onları diye düşünerek, severek takip ettiğim birkaç blogtan bazı tarifleri inceledim ve Müge Hüner'in sitesinde bulunan Ispanaklı Pasta'da karar kıldım. Tam aradığım şeydi bu! Tüm çalışmalarım sona erdikten sonra, güzel bir tatlı ikram etmenin zamanı gelmişti. Eşim pastayı görür görmez fıstıklı olduğunu düşündü ve o görüntüyü sağlayabilmek için ne kadar fıstık koyduğumu hesap etmeye başladı :)) Öyle düşünmesi işime de geldi doğrusu, ıspanaklı olduğunu bilse hayatta yanına dahi yaklaşmazdı. Güzel bir sohbet eşliğinde, övgülerle birlikte, afiyetle yediler pastamı ve sonunda pastanın fıstıklı değil ıspanaklı olduğunu söyleyince, herkes fazlasıyla şaşırdı :)




Şimdi gelelim tarif kısmına... Müge Hanım sağ olsun öyle güzel açıklamış ki her şeyi, hiç zorluk yaşamadım. Ispanaklı kek kısmını onun anlattığı gibi yaptım. Benim kalıbım biraz daha geniş olduğu için tek kat olarak bıraktım kekimi. Üzerinde de güzel bir muhallebi hazırladım ve süslemesini yaptım. Şimdi malzemelere geçelim...


Kek için
  • 3 Adet Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı (haşlanmış ve püre halinde) Ispanak
  • 1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
Krema için 

  • 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
  • 2 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 Adet Yumurta Sarısı


Kekin yapılışı

  • Önce ıspanağı halledelim. Ispanakları iyice yıkayıp kaynayan suya atıyoruz ve 2-3 dakika kadar bekleyip içi buz dolu bir kaseye çıkarıyoruz. Böylelikle renginin canlı kalmasını sağlayacağız. Ispanak soğuyunca rondoya koyuyoruz ve püre olana kadar çalıştırıyoruz. Burada önemli olan, rondoyu 1-2 sn çalıştırıp durdurmak ve bu şekilde işlemi püre olana kadar devam ettirmek. Aralıksız basarsanız, rondonun bıçağı ısınacağı için ıspanağın rengi koyulaşabilir. Ispanağın canlı yeşil rengini korumamız önemli.
  • Yumurtaları ve şekeri birlikte çırpıyoruz. Krema kıvamına gelene kadar devam ediyoruz.
  • Yağı ve ıspanak püresini ekleyip, karışana kadar aralıklarla çırpıyoruz.
  • Toz malzemeleri birlikte eledikten sonra, karışıma ekliyoruz.
  • Artık kek hamurumuz fırına girmek için hazır! 180 derecede 30-40 dakika arasında pişecektir. Kontrol etmeyi unutmayın...
Kremanın yapılışı
  • Şimdi sıra kremaya geldi. Süt, toz şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını tencerede iyice çırpıyoruz. 
  • Orta ateşte sürekli karıştırıyoruz. Koyulaştıktan sonra vanilya ekliyoruz. İsterseniz bu aşamada bir kaşık tereyağı (tuzsuz) ekleyebilirsiniz. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu kısım alternatif. Eğer isterseniz, muhallebiyi doğrudan kullanabilirsiniz. Pasta kremasına yakın birşey isterseniz, bir önerim olacak. Yine Müge Hanım'ın blogundan öğrendiğim ve severek uyguladığım bir yöntem. 1 paket krem şantiyi, üzerinde yazandan daha az sütle çırpın. Krem şantiyi ve hazırladığınız muhallebiyi iyice soğutun. Daha sonra ikisini birleştirip, mikserle 2-3 dakika çırpın. Kıvamının daha iyi olması için tekrar soğutun.
Mutlu sona çok az kaldı!
  • Bu arada kekinizi dilerseniz ikiye bölebilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi tek kat kullanabilirsiniz. Bölmek isterseniz, ilk katı ılık sütle ıslatın. Üzerine hazırladığımız kremadan dökün. Sonra ikinci katı ıslatıp kekin üzerine yerleştirin. Tekrar krema uygulayın.
  • Süslemeye gelince, ben kekten artan parçaları robotta çektirerek toz fıstık görüntüsü elde ettim ve bunu en üste ekledim. Bununla birlikte damla çikolata kullandım. İsterseniz araya da damla çikolata ekleyebilirsiniz.
  • Birde ben buzlukta beklettim, acele soğutulması gerektiği için, biraz donmuş gibiydi, o da ayrı bir tat kattı bence... Deneyebilirsiniz...
Çok düşündüm ilk tarifim ne olmalı diye... Bunda karar kıldım, çünkü hem çok besleyici, lezzetli hem de güzel anılar bıraktı bana :) Görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder